Yatak Yarası Sempozyumu Gülhane'de Yapıldı

YATAK YARASI SEMPOZYUMU GÜLHANE’DE YAPILDI

Yatak yarası (Basınç yarası)yatağa bağımlı ya da hareket kısıtlılığı olan hastalarda, basıncın neden olduğu, genellikle kemik çıkıntıları üzerinde ortaya çıkan deri ve/veya deri altı doku hasarıdır. Yatak yarası (bası yaralanması) hastanede yatarak tedavi gören hastaların yaklaşık %10’unda, yoğun bakım hastalarında ise %40-50 oranında görülmektedir.

Avrupa ve Ulusal (Amerika) Basınç Ülseri Danışma Paneli tarafından, her yıl kasım ayı içerisinde bir gün, tüm dünyada basınç yaralanmalarının önlenmesine yönelik farkındalığın artırılması için belirlenmektedir. Bu yıl belirlenen tarih 15 Kasım 2018’dir. Ülkemizde ise bu farkındalık etkinlikleri, hastanelerde Kasım ayı boyunca gerçekleştirilmektedir.
30 Kasım 2018 tarihinde Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde
‘Basınç Yaralanmalarını Durduralım!’ sloganıyla, “Basınç Yaralanmalarını Önleme ve Bakım Sempozyumu” gerçekleştirilmiştir.

Bu konuda farkındalık gösteren 350’nin üzerinde sağlık profesyonelinin katıldığı bu geniş çaplı sempozyumda; alanında uzman konuşmacıların katkılarıyla, sağlık profesyonellerine basınç yaralanmalarının (yatak yarlarını) önlenmesi ve geliştiğinde ortaya çıkacak bakım konusunda önemli bilgiler verilmiştir.

Açılışı konuşmalarında; SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi
Prof.Dr. Mehmet Ali GÜLÇELİK “Basınç yaralarını durdurmak ve önlemek amacıyla kazanılmış olan tecrübeleri paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz“ ifadelerini kullanırken, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Birgül ARMUTCU ise “Bu sempozyumun amacının: Etkin bir öğrenme ve koruma programını bilimsel gelişmeler ışığında sunmaktır” ifadelerinde bulunmuşlardır.
Yatak yarası (bası yaralanması) büyük çoğunlukla önlenebilir bir sorun olması nedeniyle bu konuda yapılan çalışmalar önem kazanmış ve sağlık çalışanlarının farkındalığının artırılması amaçlanmıştır.

Ayrıca: Sempozyuma desteklerinden ötürü; Etlik Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr.Bahattin İLTER’e, Yara Bakım Derneği Başkanı Ayişe KARADAĞ’a ve Yara Ostomi İnkontinans Hemşireleri Derneği Başkan Yardımcısı Aysel ÖREN HİN’e teşekkür ediyoruz.