22 Temmuz Dünya Beyin Günü
11 Ocak 2022

“MİGREN En Yaygın Beyin Hastalığıdır.”

Bu yıl 22 Temmuz Dünya Beyin Günü bu yıl Dünya Nöroloji Federasyonu ve Dünya Başağrısı Cemiyeti tarafından migrene adanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji kliniği idari ve eğitim sorumlusu Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Karadaş, yaptığı açıklamada, kadınlarda erkeklere göre üç kat daha fazla olmakla birlikte her 6 kişiden birinin migren baş ağrısı çektiğini söyledi.

Migren özgün genetik yatkınlığı olan bireylerde ve bazı uyarıcıların tetiklediği özel bir başağrısı türüdür. Dünya baş ağrısı cemiyetinin yaptığı son sınıflamada baş ağrısı tipleri 300 e yaklaşmıştır. Bunların içerisinde en önemli yeri migren alır. Bunun yanısıra Migren TÜM DÜNYADA EN YAYGIN BEYİN HASTALIĞI’dır. Tüm dünyada ağrıya bağlı olarak yarattığı yaşam kalitesi düşüşü nedeniyle engellilik yaratan ancak yaşamı tehdit etmeyen en önemli 6. Hastalık olarak kabul edilmektedir.

Migrenin, bireylerin günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen ve toplumsal yükü yüksek olan bir ağrı türüdür. Sosyoekonomik yük açısından ise 3.sıradadır. sürekli görülmesiyle kronik hale gelebilmektedir. Bu durum Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre acil müdahale listesindeki ilk 10 hastalık içerisindedir. Hastaların yarısında hem yaşam kalitesini bozmakta hemde iş gücünü önemli ölçüde engellemektedir. Bu tür hastalar için Amerika’da yılda 40 milyon dolar, Avrupa da ise 50 milyon dolar harcanıyor. 

Baş ağrılarının 4 ila 72 saat arasında sürmesi, tek taraflı, zonklayıcı, şiddetli olması, fiziksel aktivite sırasında artış göstermesi, bulantı veya kusma, ışık ve ses hassasiyetlerinin migrenin öncelikli belirtileri arasında yer aldığına işaret eden Karadaş, bunların görüldüğü kişilerin kendilerine uygun tedaviye başlamaları gerektiğini söyledi. Günümüzde tedavi seçenekleri hızla artmaktadır. Migren sık görülen bir ağrı türü olduğunu belirten Karadaş, tedavide kullanılan ilaçların yanı sıra, sinir blokajları, botulinum toksin uygulamaları, uzun süreli korumaya yönelik migren iğne tedavisi, baş boyun bölgesindeki sinirlere yönelik düşük elektriksel uyarımlar ve bilişsel davranışçı tedavi gibi yöntemler kullanılabilmektedir. En önemli durum, uygulanacak tedavi yönteminin kişiye göre belirlenmesidir.

Ülkemizde migren görülme sıklığı %16 civarındadır. Yani ülkemizde yaklaşık 13 milyon kişi de Migren türü başağrısı olduğu gösterilmiştir. Migrenli olguların sıklıkla 20-50 yaş aralığında olması migrenin toplumlarda özellikle üretken kesimine zarar verdiğini göstermektedir. Migren her yaşta karşımıza çıkan ancak tedavisi mümkün olan bir durumdur. Migren kadınlarıerkeklere oranla yaklaşık üç kat daha fazla etkilemektedir. Yine de hastaların çok büyük kısmı kişiselleştirilmiş uygun bir tedaviyle normal bir yaşam kalitesi sürdürebilirler. Son dönemlerde migren tedavisinde sıkça dile getirilen migren ameliyatının tedavide yeri yoktur. 

  • 22 Temmuz Dünya Beyin Günü
  • 22 Temmuz
  • Dünya Beyin Günü