Hematopoetik (Kan yapıcı) Kök Hücre Nakli Ünitesi:
Kök hücreler, kemik iliği ve kanda bulunan tüm hücreleri üretebilme yeteneğine sahip olup; birçok malign hastalıkta (akut lösemi, Hodgkin ve Non-Hodgkin lenfoma, Multıpl myelom, amiloidoz gibi hematolojik hastalıklar ve testis / over kanseri gibi solid kanserler) olduğu gibi; orak hücreli anemi, talasemi, aplastik anemi gibi benign hastalıklar ve kemik iliği yetmezlik sendromlarında kullanılan en etkin tedavi yöntemlerinden biridir. Kök hücreler önceleri sadece kemik iliğinden alındığı için “kemik iliği nakli” adıyla özdeşleşmiş olsa da, günümüzde nakiller sıklıkla kanda dolaşan kök hücreler kullanılarak yapıldığından “hematopoetik kök hücre nakli” ifadesi daha sık kullanılmaktadır.
Hastanemizde 7 adet, tek kişilik odalardan oluşan hematopoetik kök hücre nakil ünitesi yer almakta olup; SGK’lı / özel sağlık sigortalı / ülkeler arası ikili anlaşma kapsamında imzalanan protokolü bulunan/ ücretli hastalara ihtiyaçları doğrultusunda kök hücre nakli uygulanmaktadır. Hematopoetik kök hücre nakli ünitemizde yıllık ortalama 100 kök hücre nakli yapılmakta olup, merkezimizde
- Otolog kök hücre nakli: (Hastanın toplanıp ,dondurulan kendi kök hücrelerinin yüksek doz kemoterapi sonrası kendisine verilmesi şeklinde )
2. Allojenik kök hücre nakli :( Doku grubu uyumlu olan Sağlıklı kardeş / akraba veya akraba dışı donörden temin edilen kök hücrelerin verilmesidir.) yapılmaktadır.
Allojenik kök hücre nakillerimizde
*Doku Grupları tam uyumlu veya 9/10 uyumlu akrabalardan, ya da 5/10 uyumlu (haploidentik= yarı uyumlu) donörlerden , Doku Grupları uygun akraba donörü olmayan hastalar için ise Türkök ile koordine çalışarak doku grubu uyumu saptanan gönüllü akraba dışı donörlerden alınan periferik hematopoetik kök hücreler kullanılmaktadır.
Hematopoetik Kök Hücre Nakli Polikliniği:
Kemik iliği nakli hastalarına özel, bu hastaların ayaktan değerlendirildiği ve izlendiği ünitedir. Nakil adayı hastaların detaylı öyküleri alınarak, fizik muayeneleri yapılır, nakil sürecinin en sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için gereken nakil öncesi laboratuvar değerlendirilmeleri ve nakil öncesi ilgili bölümlerin konsültasyonları tamamlanır. Klinik konsey kararı ile nakle uygun bulunan hastalar için aferez ünitemiz ile işbirliği içerisinde:
- Kök hücre mobilizasyon protokolleri uygulayarak perifere yönlendirilen kök hücrelerinin toplanması işlemi
- Kemik iliğinden kök hücre toplama işlemi (ameliyathanede gerçekleştirilmektedir)
- Kök hücre dondurma ve saklama işlemi gerçekleştirilir.
Nakil süreçleri tamamlandıktan sonra; otolog nakil yapılmış hastalar nakil sonrası 1 yıl süreyle, allojenik nakil yapılmış olanlar ise ömür boyu kök hücre nakli polikliniğinde takip edilir.