9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü
11 Ocak 2022

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARA BIRAKMA GÜNÜ

SİGARA SALGININ AŞISI; SİGARAYI BIRAKMAK!

Salgın kelimesi, Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Kısa zamanda çevredeki insan, hayvan veya bitkilerin büyük bir bölümüne bulaşan” manasına gelmektedir. Güncel olarak 31 Aralık 2019'da Çin’in Wuhan şehrinde vahşi hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülen sebebi bilinmeyen ölümcül zatürre başta olmak üzere, hastalıklar yapan yeni bir Coronavirus (2019-nCoV)  ile “Salgın” kelimesi gündeme gelmiştir. Bu hastalıkla mücadele için her türlü tedbir alınmaya çalışılırken, özellikle bu virüse yönelik olarak “Aşı” geliştirme çalışmaları da devam etmektedir.

Dünyaya özellikle Amerika’nın keşfi ile yayılan “Sigara Kullanımı” da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını” olarak tanımlanmıştır. 

 Sigara ve tütün kullanımı, Dünyada ki hastalık, düşkünlük, iş göremezlik ve ölümlerin “Önlenebilir” en önemli nedenidir. Her yıl dünyada yaklaşık 6 milyondan fazla insanın sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiği ve bu sayının her geçen yıl artacağı DSÖ kaynaklarınca öngörülmektedir

Sigara yakılması ile ortaya çıkan 7000 e yakın kimyasal madde ve kesin kanserojen olduğu ispatlanmış 81 madde, gerek sigarayı içen ve gerekse pasif olarak sigara dumanına maruz kalan insanlardaki hastalık ve ölümlerin nedenini oluşturmaktadır.

Sigara kullanılması ile kişide bir süre sonra “Bağımlılık” oluşmakta, daha sık aralıklarla daha fazla sigara içilme ihtiyacı gelişmektedir. Sigara bağımlılığını yapan esas madde ”Nikotin” dir. Bu bağımlılığın, esrar ve eroin bağımlılığından daha şiddetli, hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık olduğu ve maalesef ömür boyu sürdüğü bilinmektedir.

Sigara bağımlılığı ile mücadelenin temelini de bu husus oluşturmaktır. Sigara kullanan kişilerin fiziksel bağımlılık tedavilerine yönelik olarak nikotin içeren bant ve sakızlar ile vareniklin, bupropion gibi ilaçlar kullanılırken, psikolojik bağımlılık boyutu içinde kişinin davranışsal olarak sigarasız bir yaşam oluşturması desteklenmektedir.

 Ülkemizde de, başta “100 % Dumansız Hava Sahası”“Düz Paket Uygulaması”, ”ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı” ve “Sigara Bırakma Poliklinikleri” gibi DSÖ tarafından tavsiye ve tüm dünyaya “ÖRNEK” gösterilen uygulamalarla özellikle son 15 yılda “Sigara Bağımlılığı” ve “Sigara Salgını “ ile etkili mücadele stratejileri uygulanmaktadır.

Bu denli yaygın, sinsi ve tehlikeli olan “Sigara Salgını” ile mücadelede, 1987 yılından beri 9 Şubat günü DSÖ tarafından “Dünya Sigara Bırakma Günü” olarak kabul edilerek, tün dünyada sigara bırakma konusunda farkındalık oluşturucu faaliyetler yapılmaktadır. 

Dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını olan “Sigara Salgının” tek tedavisi ve ”Aşısı”, SİGARAYI BIRAKMAKTIR.

SİGARAYI BIRAKALIM, SALGINI BİTİRELİM…