Klinik Nütrisyon Birimi
04 Ekim 2023

GÖREV TANIMI

Doğal beslenmenin (ağızdan/oral yolla) mümkün olmadığı durumlarda; beslenme desteğine gereksinim duyan hastalarımıza modern dünyada uygulanıp kanıtlanmış bilimsel gerçek ve gelişmelere uygun, planlı ve programlı bir beslenme desteğinin verilebilmesine yönelik çalışmaların ülkemizde de başlatılıp geliştirilmesi gerekli görülmüştür. Bu hizmetin etkin, sürekli ve kaliteli biçimde sürdürülebilmesi için belli nitelik ve sayıda özel bilgi ve beceriye sahip profesyonel elemanlara ihtiyaç duyulduğu kabul edilmiş ve klinik beslenme desteğinin ancak bir ekip çalışması anlayışı içerisinde başarılı bir şekilde yürütülebileceği gösterilmiştir.   

Hastaya doğru, ucuz ve güvenilir bir program uygulanabilmesi için farklı bilim alanlarından sağlık personelinin bir araya gelerek birlikte çalışması ile Enteral Nutrisyon(EN) ve Paranteral Nutrisyon (PN) ürünlerini kullanarak hastaların beslenmesini sağlamak amacı ile hastanemizde klinik nütrisyon ünitesi 2018 yılında kurulmuş ve hizmet vermeye devam etmektedir.

KLİNİK NÜTRİSYON BİRİMİ ÇALIŞMALARI

Hastanemizde yoğun bakım ünitelerinde yatan her hastaya Nutrisyon Risk Taraması (NRS-2002 formu) uygulanmaktadır.2018 yılında hastane sistemine entegre edilen formun başlangıç taraması klinik hemşireleri tarafından ; son taraması ise hasta başında nütrisyon destek ekibi hemşirelerimiz tarafından yapılmakta ve nütrisyon diyetisyeni tarafından bilgiler hastane sistemine aktarılmaktadır. Skoru 3 ve üzeri tespit edilmiş hastalar hekimin gerek gördüğü taktirde nutrisyon destek birimine konsulte edilmektedir. Konsültasyon istekleri nutrisyon destek ekibi tarafından hasta başında değerlendirilmektedir. Hastaların beslenme anamnezi (hastanın en son beslenme şekli, 24 saatlik besin tüketim kaydı, besin tüketim sıklığı, yutma fonksiyonu, sıvı tüketimi gibi) detaylı bir şekilde alınır. Hastanın tanısına, klinik durumuna ve bireysel özelliklerine göre enerji, protein, karbonhidrat, yağ ve mikro besin öğesi gereksinimleri hesaplanarak hastaya verilecek beslenme ürününün cinsi, miktarı ve dozu planlanır. Nutrisyon destek ekibi olarak günlük vizitler yapılarak nutrisyon destek tedavisinin etkinliği izlenir, günlük biyokimyasal sonuçlara ve klinik bulgulara göre gerekli değişiklikler yapılır. Uygulanan nutrisyon destek tedavisi hakkında primer hekimine, klinik hemşiresine gerekli bilgiler verilir. Bu bağlamda hastane eczanesinde bulunan beslenme ürünlerinin uygun hasta, uygun doz ve uygun veriliş yoluyla en verimli şekilde kullanımı amaçlanmaktadır.

Hastanemiz yoğun bakım kliniklerinin KNB konsültasyon günleri belirtilen çerçevede gerçekleştirilmektedir:

·         Pazartesi: Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi (Eski Bina)

·         Salı: Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi ve Yanık Merkezi

·         Çarşamba: Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi  ve Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi

·         Perşembe: Dâhiliye Yoğun Bakım Ünitesi (Yeni Bina), Göğüs Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi ve Nöroloji Yoğun Bakım Ünitesi

·         Cuma: Kardiyoloji-Koroner Yoğun Bakım Ünitesi, KVC Yoğun Bakım Ünitesi ve Palyatif Kliniği

Belirlenen günler dışında ilgili yoğun bakım ünitelerinde yeni yatışı yapılan ve/veya beslenme sırasında durumunda değişiklik (abdominal distansiyon, kusma, diyare, regürgitasyon vs.)olan hastalar için gününden bağımsız olarak konsültasyon istenilmektedir.

Klinik Nutrisyon destek birimine danışılan ve takip edilen bütün hastaların kayıtları tutularak dosyalanmaktadır.

Tıbbi beslenme tedavisinde kullanılan ürünlerin satın alma ve  ihale ürün sayılarının belirlenmesinde ekibimiz de  görev almakta ve sonrasında düzenli stok takibi, miad kontrolü  yapılarak aksaklıklar giderilmeye çalışılmaktadır. Kliniklerde görev  yapan  tüm sağlık personeline belirli periyotlarla enteral-paranteral beslenme ve uygulamaları konusunda  eğitimler verilmektedir. Nütrisyon destek konusunda ürün çeşitliliği ve bilimsel yayınlar takip edilerek; kongre, sempozyum, kurs v.b. etkinliklere katılım sağlanmaktadır.


KLİNİK NÜTRİSYON BİRİMİ ÜYELERİ


PROF. DR. AHMET COŞAR

PROF. DR. HATİCE YAĞMURDUR

PROF. DR. HÜSEYİN LEVENT YAMANEL

ECZ. ELVAN YILMAZ

DYT. ESRA CANSIZ

UZM. HEMŞİRE EDA GÜNDEMİR

UZM. MEMUR SEDA YIKILMAZ