SINAV ÖNCESİ VE SINAV ESNASI BESLENME
ÖNERİLERİ
Sınava hazırlık dönemi
boyunca tüm besinleri içeren yeterli – dengeli – bilinçli beslenme; hem
fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiler, stres etkilerini azaltır, hem de
okul / sınav başarısına katkıda bulunur.
Öncelikle öğün sayısı ve
sıklığına dikkat edilmelidir. 3 ana öğün - 3 ara öğün tüketecek şekilde dengeli
ve yeterli bir beslenme düzeni planlanmalı. Ara öğünlerde hem kan şekerinin ani
iniş çıkışlarını hem de konsantrasyonu sağlayacak stresi azaltacak gıdaları
seçilmelidir.
Sınavlar için son
hazırlıklar yapılırken aşağıda belirtilen beslenmeye yönelik öneriler göz
önünde tutulmalıdır:
- Öğrenciler için en önemli öğün
kahvaltıdır. Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve
sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmadır. Gece boyu açlıktan sonra,
vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim
duyduğundan kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta,
baş ağrısı ve yorgunluk oluşabilmektedir. Yapılan araştırmalar iyi
kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır.
Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında peynir
ve yumurta (sizi uzun süre tok tutar midemizin kazınmasını önler), birkaç
dilim ekmek, pekmez, tahin, zeytin ile mevsimine uygun olan sebzelerden
domates, yeşilbiber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalıdır. Sindirim
rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve
açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemelidir.
- Ders çalışırken, şeker ve şekerli
besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi besinler yerine süt,
yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve
kuru meyvelerin tercih edilmesi önemlidir. Bunun yanında fındık, fıstık ve
cevizin tüketilmesi de yararlıdır. Bu besinler protein içerikleri
nedeniyle sinir iletimini olumlu yönde etkilerler. Bu da uyanık kalma ve
enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar. Ayrıca yağ asitleri beyin
hücrelerinin çalışmasında da önemlidir.
- Sınavdan bir gün önce kuru
baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır.
- Halk arasında şeker ve şekerli
besinlerin dikkati ve algılamayı arttırdığına yönelik yanlış inanışlar
bulunmaktadır. Kahvaltıda ve sınav sırasında şekerler, şekerli
meşrubatlar, hazır meyve suları gibi basit şekerli gıdaları tüketmemeye
özen gösterin. Beynimiz enerji kaynağı olarak karbonhidratları
kullanmaktadır. Ancak yoğun karbonhidrat tüketimi gevşemeye ve uyku
halinin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, sınav sırasında basit şekerler
veya çikolata yerine doğal karbonhidrat kaynağı kuru meyveler
tüketilmelidir.
- Sınavda su tüketiminin sıvı
ihtiyacını karşılayacağı, hem de konsantrasyonu arttıracağı
unutulmamalıdır. Sınav esnasında susamaya neden olacağından dolayı sınav
öncesi öğünde yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır.
- Sınav öncesinde çay, kahve kolalı
içecekler gibi kafein içeren besinlerin yerine süt, meyve suyu, ıhlamur,
kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Kafein içeren yiyecekler
adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden
olabilmektedir. Ayrıca kafeinin diüretik etkisi de unutulmamalıdır.
Diüretik etki yüzünden sınav esnasında zor anlar yaşanabilir
·
Son bir hafta hayatımızı kolaylaştıran
beslenme tüyoları
Her öğünde 1 adet orta boy havuç sınav sabahı da dahil
yemelisiniz. Her sabah öğlen akşam yemeklerde bol çiğ sebze yiyin. Özellikle çiğ
havuç yoğun oksidasyon özelliğinin yanında bol A vitamini içermesi ile de
hafızayı güçlendirmek için en iyi yardımcınız olacaktır. Haftada 2-3 kez balık
tüketin önerisi öğrenciler için de geçerlidir. Balık, içerdiği omega-3 yağ
asitleri sayesinde hafıza işlevlerini güçlendirir. Her gün 1 avuç ceviz,
fındık, badem karışımı yağlı kuruyemiş yemek de bilişsel performansınızın
gelişmesinde ve korunmasında etkili olacaktır.
·
Yeterli ve dengeli
beslenme kadar uyku düzeni ve egzersiz durumu başarı için önem arz etmektedir.
Öğrencilerde stres besin seçimlerini de etkilemektedir.
Örnek Akşam Yemeği Menüsü
·
1 kase sebze çorbası
·
Izgara pişirilmiş yağsız kırmızı et veya balık
·
Zeytinyağlı sebze, az yağlı ve soslu salata
·
2 dilim kepek ya da çavdar ekmeği
Kahvaltı Listeleri
Menü-1
·
1 adet yumurta
·
1-2 dilim peynir
·
1 meyve ya da 2-3 kuru kayısı
·
Domates, salatalık, biber
·
4-5 zeytin
·
1 bardak süt (şişkinlik oluşturmuyorsa)
·
2-3 dilim ekmek kepek yada çavdar
Menü-2
·
1 tost kepekli veya
çavdar ekmeği ile (peynirli az yağlı az tuzlu)
·
1 adet yumurta
·
3-4 parça ceviz
·
Salatalık-domates
·
1 bardak taze meyve
suyu veya meyve
ÖĞRENCİLERİMİZE
BAŞARILAR DİLİYORUZ!!!
(1) T.C.
Sağlık Bakanlığı. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. Sağlıklı Beslenme ve Hareketli
Hayat Dairesi Başkanlığı.
UZM DYT.F.YASEMİN A.KUŞCU
BİRİM
SORUMLUSU