Manevi Destek Birimi
04 Nisan 2022

Manevi Destek Birimi

“Manevi Destek Güç Verir”

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerindeki hasta, hasta yakınları ve hastane personelinin kendi talepleri çerçevesinde, içinde bulundukları özel şartlar da göz önünde bulundurularak onlara dini konularda danışmanlık/rehberlik yapmak, moral, motivasyon ve manevi destek hizmeti sunmak amacıyla oluşturulmuş birimdir.

MANEVİ DESTEK HİZMETİNİN AMACI

Manevi destek hizmeti: Dini referanslardan hareketle, insanların üzüntülü, sıkıntılı, korkulu hallerinde, yalnızlık ve ümitsizlik duygularına kapıldıklarında, ani değişmelerle gelen kriz

durumlarında, maruz kaldıkları yeni duruma uyum sağlama ve baş edebilme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı, varsa sorularını cevaplamayı, hayatlarına yeni bir anlam

vermelerine eşlik ederek onlara moral kazandırmayı amaçlamaktadır.

 

HASTANEMİZDE MANEVİ DESTEK BİRİMİ ÇALIŞMA GÜN VE SAATLERİ

Manevi Destek Birimi görevlilerimiz HAFTADA 4 gün (pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe) olmak üzere;  09:00 – 16:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

HASTANEMİZ MANEVİ DESTEK BİRİMİ DAHİLİ NUMARA

Manevi destek birimi hastanemizin Ana Binası Giriş katında bulunmaktadır.

MANEVİ DESTEK BİRİMİ SORUMLUSU

Ramazan ERBEK

GENEL İLKELER

Manevi Danışmanlık, birimi tüm faaliyetlerini sağlık çalışanları ile işbirliği halinde gerçekleştirmektedir. Manevi Danışmanlık Birimi Sağlık Bakanlığı "Personel Gizlilik Sözleşmesi" hükümlerine bağlı kalmayı taahhüt etmiştir.

T.C.Sağlık Bakanlığı ile T.C.Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 7 Ocak 2015 itibariyle imzalanan protokol ile uygulamaya geçmiştir.

MANEVİ DESTEK İLE ELDE EDİLMEK İSTENEN SONUÇLAR

İnsana değer vermek, ilgi göstermek, ona değer verildiğini, zor günlerinde yalnız olmadığını hissettirmek, içinde bulunduğu sıkıntılı durumu göğüslemesinde yanında olmak, etkin bir şekilde moral desteği verebilmek, hayata ve hastalığa yönelik olumlu bakış açısı geliştirmek ve dini/manevi başa çıkma becerileri kazandırmaktır. Bu çerçevede hasta, hasta yakını ve hastane personeline yönelik yapılan çalışmalarla:

Moralini güçlendirmek
Hastalığı ve hayatı anlamlandırmada, süreci kabullenmede dini/manevi rehberlik ihtiyacını gidermek
İyileşme ümidini artırarak hayata bağlılığını artırmak
Yalnızlığını paylaşmak
Hastalığı hakkında konuşma ihtiyacını gidermek
Hastalığa odaklanmak yerine, hastalıktan öğrenilebilecek manevi çıkarımlar kazandırabilmek
İç dünyasıyla (ruhuyla) barışık olmasını sağlamak
Kişinin manevi dünyasındaki ilişkileri iyileştirmek
Yaşadıkları sıkıntılı süreçte inanç desteği sunarak inanç sapmalarını önlemek
Korkularını ve kaygılarını gidermek
Umutsuzluğa düşmesini önlemek
Sevgi, şefkat ve ilgi göstererek, değerli hissettirmek
Hastanın duyguları yaşamasına ve ifade etmesine imkan sağlamak
Sağlık-ibadet ilişkisi çerçevesinde ibadetlerini yerine getirmekle ilgili dini/manevi sorularını cevaplandırarak rahatlatılmasını sağlamak
Talepleri halinde hasta veya yakınlarının yanlarında Kur’an-ı Kerim okunarak rahatlatılmasını sağlamak vb. amaçlanmaktadır.

AYETLER

“Hastalandığımda şifa veren Allah’tır” - (Şuara 26,80).


‘’Ey iman edenler! Sabır ve namazla Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki Allah sabredenlerle beraberdir.” “ve sabredenleri müjdele.” - (Bakara, 2, 153-155)

HADİSLER

Hz. Peygamber hastaları ziyaret eder, "bu hastalık hali geçicidir" diyerek onlara moral verir, sabır diler ve şöyle dua ederdi; " Ey insanların Rabbi, şu hastanın hastalığını gider. Şifa ihsan eyle, Rabbim ancak sen sağlık verirsin senin şifandan başka şifa yoktur. Rabbim bu hastaya öyle bir şifa verki, o şifa hastanın üzerinde hastalıktan eser bırakmasın." (Buhari, Merda, 20.VII,11)

"Müslüman, hasta kardeşini ziyaret ettiğinde dönünceye dek cennet bahçelerinde demektir." (Müslim, Birr 41; Tirmizi, Cenaiz, 2.)

İLETİŞİM İÇİN DAHİLİ NUMARA : 22 20
DIŞ HATLAR İÇİN : 0312 304 22 20