Emzirmeye hazırlık için salgılanacak sütün enerji ve besin öğelerini karşılamak için yeterli ve dengeli beslenmek zorundadır
Gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda bebeklerde; erken doğum, ölü doğum, doğumun ilk aylarında ölümler, düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğumu, doğumda bedensel anomaliler, zihinsel gelişme geriliği, annelerde; ölüm, kansızlık, osteomalazi gibi kemik hastalıkları, diş çürükleri, zayıflık veya şişmanlık, iyot yetersizliği, gebeliğe bağlı hastalıklar(gestasyonel diyabet, eklampsi, preeklampsi ) gibi sorunlar görülebilmektedir.
GEBE KADINLAR İÇİN GEREKLİ BESİN TÜKETİM MİKTARLARI
BESİN GRUPLARI MİKTAR
Süt, Yoğurt 2 su bardağı ( 400 ml )
Peynir 2 dilim ( 60 gr )
Et, tavuk, balık 3 – 4 porsiyon
Yumurta, kurubaklagil 1 porsiyon
Tahıllar 4 – 6 dilim
Pirinç, bulgur, makarna vb Hiç veya 2 – 3 porsiyon
GEBELİKTE GÖRÜLEN SAĞLIK SORUNLARI VE BESLENME ÖNERİLERİ
Gebelik döneminde anne ve bebek arasında uyumun sağlanması sürecinde hormonal değişimlerle birlikte bazı sağlık sorunları görülebilmektedir.
Bulantı ve kusma olduğunda; sabah kahvaltısı öncesi kuru besinlerle ( galeta, leblebi vb ) öğüne başlanmalıdır. Midenin boş kalmasını engellemek için öğün sıklığı artırılarak öğünlerde az miktarda yenilmelidir. Şikayeti artıran koku ve besinlerden uzak durulmalıdır. Öğünlerle birlikte değil öğün aralarında sıvı tüketilmelidir.
Kabızlıkta; posa içeriği yüksek olan besinler ( kuru baklagiller, bulgur, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler ) tüketilmelidir. Günlük su tüketimi artırılmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösterilmelidir.
Mide yanması olduğunda; Çay, kahve, kakao gibi kafeinli içecekler tüketilmemelidir. Yemekler yavaş yavaş yenilmeli, besinler iyice çiğnenmelidir. Az ve sık beslenilmeye özen gösterilmelidir.
GEBELİK DÖNEMİNDE TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER