Gebelikte Beslenme
18 Nisan 2022

GEBELİKTE BESLENME

Gebelik, insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu evrelerden biridir. Gebelik döneminde beslenme anne ve bebeğin sağlığını büyük ölçüde etkiler. Bu gerçek halk arasında gebe annenin iki kişilik yemesi gerektiği fikrini doğurmuştur. Oysa gebelikte fazla beslenme de yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir.

Gebelik süresince anne;

  • Kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamak
  • Vücudundaki depoları dengede tutmak
  • Anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak
  • Emzirmeye hazırlık için salgılanacak sütün enerji ve besin öğelerini karşılamak için yeterli ve dengeli beslenmek zorundadır

     

    Gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda bebeklerde; erken doğum, ölü doğum, doğumun ilk aylarında ölümler, düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğumu, doğumda bedensel anomaliler, zihinsel gelişme geriliği, annelerde; ölüm, kansızlık, osteomalazi gibi kemik hastalıkları,  diş çürükleri, zayıflık veya şişmanlık, iyot yetersizliği, gebeliğe bağlı hastalıklar(gestasyonel diyabet, eklampsi, preeklampsi ) gibi sorunlar görülebilmektedir.

     

    GEBE KADINLAR İÇİN GEREKLİ BESİN TÜKETİM MİKTARLARI

    BESİN GRUPLARI                                                                MİKTAR

    Süt, Yoğurt                                                                          2 su bardağı ( 400 ml )

    Peynir                                                                                  2 dilim ( 60 gr )

    Et, tavuk, balık                                                                   3 – 4 porsiyon

    Yumurta, kurubaklagil                                                      1 porsiyon

    Tahıllar                                                                                4 – 6 dilim

    Pirinç, bulgur, makarna vb                                              Hiç veya 2 – 3 porsiyon

     

     

     GEBELİKTE GÖRÜLEN SAĞLIK SORUNLARI VE BESLENME ÖNERİLERİ

    Gebelik döneminde anne ve bebek arasında uyumun sağlanması sürecinde hormonal değişimlerle birlikte bazı sağlık sorunları görülebilmektedir.

    Bulantı ve kusma olduğunda; sabah kahvaltısı öncesi kuru besinlerle ( galeta, leblebi vb ) öğüne başlanmalıdır. Midenin boş kalmasını engellemek için öğün sıklığı artırılarak öğünlerde az miktarda yenilmelidir. Şikayeti artıran koku ve besinlerden uzak durulmalıdır.  Öğünlerle birlikte değil öğün aralarında sıvı tüketilmelidir.

     

    Kabızlıkta; posa içeriği yüksek olan besinler ( kuru baklagiller, bulgur, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler ) tüketilmelidir. Günlük su tüketimi artırılmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösterilmelidir.

     

    Mide yanması olduğunda; Çay, kahve, kakao gibi kafeinli içecekler tüketilmemelidir. Yemekler yavaş yavaş yenilmeli, besinler iyice çiğnenmelidir. Az ve sık beslenilmeye özen gösterilmelidir.

     

     

     

     

     

    GEBELİK DÖNEMİNDE TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

     

  • Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri ( küflenmiş, yumuşak ve pastörize edilmemiş peynir vb  )
  • İşlenmiş etler ( salam sucuk pastırma vb)
  • Midye, istiridye ve karides gibi kabuklu deniz ürünleri, sushi gibi çiğ yada az pişmiş deniz ürünleri
  • Çiğ yada az pişmiş yumurta ; bu yumurtalarla hazırlanan mayonez, krema ve dondurmalar
  • Alkol
  • Yağlı yiyecekler ve kızartmalar
  • Fazla miktarda kahve, çay ( günlük 200 mg üzerinde kafein tüketilmemelidir )

 

Dyt. Emine Ezgi Atak

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Beslenme ve Diyet Birimi